Human capital & corporate risk

Controle Whk-beschikking Belastingdienst van groot belang

Aan het einde van ieder jaar ontvangt u als werkgever de beschikking Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) van de Belastingdienst. De Whk-beschikking geeft het percentage aan dat u in het betreffende jaar aan de Belastingdienst dient af te dragen. Dit percentage wordt voor iedere werkgever apart vastgesteld. De premieberekening die de Belastingdienst daarbij hanteert is ingewikkeld en foutgevoelig.

Aan het einde van ieder jaar ontvangt u als werkgever de beschikking Gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk) van de Belastingdienst. De Whk-beschikking geeft het percentage aan dat u in het betreffende jaar aan de Belastingdienst dient af te dragen. Dit percentage wordt voor iedere werkgever apart vastgesteld.

De premieberekening die de Belastingdienst daarbij hanteert is ingewikkeld en foutgevoelig. Er worden in de berekening namelijk verschillende parameters gebruikt, die jaarlijks door de Belastingdienst worden gepubliceerd:

  • De totale loonsom van uw organisatie, die bepaalt of u een kleine, middelgrote of grote werkgever bent.
  • De uitbetaalde WGA- en Ziektewetuitkeringen aan medewerkers die bij u ziek uit dienst zijn gegaan respectievelijk binnen 4 weken na uitdiensttreding ziek worden.
  • De sectorpremie, die bij een kleine of middelgrote werkgever de te bepalen premie (deels) beïnvloed,

De Whk-beschikking bestaat uit twee delen

  • Premiepercentage WGA
  •  Premiepercentage Ziektewet

Op de Whk-beschikking staat een totaal van beide premiepercentages bij elkaar opgeteld. Dit totaalpercentage moet over het premieloon aan de Belastingdienst worden betaald. Bent u Eigenrisicodrager voor de WGA en/of Ziektewet, dan staat bij dat onderdeel een premiepercentage van 0%.
Onze ervaring is dat bij de opmaak van de Whk-beschikking veel fouten worden gemaakt. Een zorgvuldige controle is daarom belangrijk en loont vaak!

Kosten zijn beïnvloedbaar

Ook zijn de kosten die u als werkgever betaalt voor het WGA- en Ziektewetrisico te beïnvloeden. Dit start met inzicht in de juiste risicofinanciering voor uw organisatie. Is het bijvoorbeeld raadzaam om eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet en/of WGA waarmee u meer regie krijgt op dit risico. U kunt tweemaal per jaar ervoor kiezen om eigen risicodrager voor de WGA en/of Ziektewet te worden. Of juist de omgekeerde route van het private bestel naar het publieke bestel: van een verzekeraar naar het UWV.

Adviesmogelijkheden Kröller Boom

Wij zijn u graag behulpzaam bij de controle van de aan u uitgereikte Whk-beschikking én bij uw keuze om het WGA- en/of Ziektewetrisico privaat dan wel publiekelijk te verzekeren.

Wat kunt u van ons verwachten? Wij brengen voor u in kaart wat de kosten voor uw organisatie op dit moment zijn en op welke wijze deze zich vermoedelijk gaan ontwikkelen in het komende jaar. Wij maken inzichtelijk waar meer focus op moet komen te liggen en waar u invloed op kunt uitoefenen. Dit doen wij kosteloos en vrijblijvend. Zien wij, aan de hand van de Whk-beschikking, besparingsmogelijkheden of andere concrete voordelen bij een andere vorm van de risicofinanciering WGA of Ziektewet? Dan ontvangt u van ons een advies over mogelijk te ondernemen acties en een plan van aanpak voor een uitgebreid vervolgonderzoek.

Om hiervan gebruik te maken stuurt u de Beschikking Werkhervattingskas (Whk-beschikking) van de Belastingdienst naar corporatewellness@krollerboom.nl.