Human capital & corporate risk

Een succesvolle collectieve zorgverzekering is onmisbaar voor werkgevers. Maar…

De collectieve zorgverzekering vormt een strategisch instrument voor werkgevers. In de praktijk blijkt alleen dat medewerkers aan het einde van het jaar vaak niet kiezen voor de collectieve zorgverzekering en dat is een gemiste kans. Met alleen het aanbieden van een collectieve zorgverzekering aan uw medewerkers bent u er dus nog niet.


René van Uitert. Consultant Corporate Wellness

Strategisch instrument voor werkgevers

Veel werkgevers bieden hun medewerkers een collectieve zorgverzekering aan. Een mooi gebaar vanuit goed werkgeverschap dat zorgt voor collectiviteitskorting op de aanvullende en tandartsverzekering van de medewerker. Wat wil je nog meer zou je zeggen. In de praktijk blijkt alleen dat medewerkers aan het einde van het jaar vaak niet kiezen voor de collectieve zorgverzekering van de werkgever. En dat is een gemiste kans.

Voor u als werkgever vormt de collectieve zorgverzekering namelijk een onmisbaar strategisch instrument. U kunt de collectieve zorgverzekering bijvoorbeeld inzetten om:

1. Inzicht te krijgen in de risicofactoren binnen uw organisatie

Zorgverzekeraars bieden bijvoorbeeld analyses en advies over zorgconsumptie op organisatieniveau aan. Hierdoor kunt u gerichte maatregelen nemen ter bevordering van de gezondheid van uw medewerkers. Voorwaarde voor dit inzicht is wel dat er zoveel mogelijk medewerkers deelnemen aan de collectieve zorgverzekering.

2. De kosten van verzuim te beheersen

Bijvoorbeeld door preventieve gezondheidszorg in te zetten en daarmee het verzuim te verminderen.

3. De gezondheid van uw personeel te bevorderen

Door structureel te communiceren over het belang van de gezondheid van de medewerker en een dialoog tot stand te brengen met de medewerkers over mogelijke risicofactoren. De collectieve zorgverzekering biedt vaak gezondheidsapps en leefstijlcursussen die ondersteuning bieden om de gezondheid van de medewerker te bevorderen.

4. Dubbele zorgkosten te voorkomen dankzij een gestroomlijnde aanpak, dit leidt tot kostenbesparingen.

Denk hierbij aan een preventief onderzoek dat u wilt inzetten voor alle medewerkers. Voor de medewerkers die deelnemen aan de collectieve zorgverzekering en hiervoor een dekking hebben in hun aanvullende verzekering, kunt u (een deel van) de kosten declareren (soms na toestemming van de medewerker).

5. Het algehele gezondheidsbeleid binnen uw bedrijf vorm te geven.

Inventariseer bij uw medewerkers op welke onderdelen van gezondheid de meeste behoefte is aan ondersteuning. Gaat dit bijvoorbeeld om de aanpak van stress, mentale balans, voeding, beweging of andere onderwerpen. Start met één aandachtsgebied en maak de doelstelling klein en meetbaar. Zorg daarnaast dat er ambassadeurs voor het aandachtsgebied binnen de organisatie aanwezig zijn en betrek ze bij de doorontwikkeling.

Succesfactoren voor een hoge deelnamegraad aan uw collectieve zorgverzekering

Met alleen het aanbieden van een collectieve zorgverzekering aan uw medewerkers bent u er dus nog niet.

Belangrijk is dat dat u de meerwaarde van de collectieve zorgverzekering op structurele basis actief communiceert naar uw medewerkers. Daarmee laat u vanuit goed werkgeverschap zien dat u belang hecht aan de gezondheid van uw medewerkers en creëert u een omgeving waarin het laagdrempelig is om over gezondheid en inzetbaarheid in gesprek te zijn.

Als u daarnaast nog een extra bijdrage wil leveren kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een werkgeversbijdrage op de collectieve zorgverzekering of het aanbieden van een werkgeverspakket met een (extra) vergoeding voor fysiotherapie en/of psychologie voor de medewerker. De ervaring leert dat dit zorgt voor een aanmerkelijk hogere deelnamegraad aan de collectieve zorgverzekering.

Graag vertellen wij u meer over de mogelijkheden die er zijn om alles uit uw collectieve zorgverzekering te halen en meerwaarde te bieden voor zowel uw medewerker als voor uw organisatie!

Neem contact op met René van Uitert of een van onze andere specialisten Corporate Wellness via corporatewellness@krollerboom.nl.


Dit artikel is geplaatst door René van Uitert. Consultant Corporate Wellness