Human capital & corporate risk

Help, het Pensioenakkoord gaat door!

Wat deed u afgelopen zaterdag 1 juli jl.? Waarschijnlijk was het een zaterdag zoals de week daarvoor en daarvoor... En toch was het niet echt een reguliere zaterdag. Per deze datum hebben we namelijk te maken met een nieuwe wet: Wet Toekomst pensioenen.

Deze wet wordt ook wel aangeduid als het Pensioenakkoord. Hoewel niet helemaal juist, omdat het Pensioenakkoord ook andere wetten omvat, zullen we in deze Nieuwsbrief gemakshalve verder ook uitgaan van het Pensioenakkoord.

  • Leestijd Nieuwsbrief Kort & Bondig: ca. 2 minuten 30 seconden
  • Vergadertijd Pensioenakkoord: ca. 131.400 uur

De belangrijkste wijzigingen samengevat

Het kan niet anders dan dat u al kennis heeft genomen van de belangrijkste wijzigingen. Omwille van het gemak zetten we ze hieronder nogmaals kort op een rij:

  • De beschikbare premieregeling is de enige toegestane pensioenregeling. Een andersoortige pensioenregeling moet worden omgezet naar een beschikbare premieregeling.

Ons commentaar
Een eventuele nog bestaande middelloonregeling moet worden omgezet naar een beschikbare premieregeling. Belangrijk hierin is dat het ambitieniveau van de middelloonregeling tenminste wordt geëvenaard door de beschikbare premieregeling. Voorkom teleurstellingen in de toekomst en kies zorgvuldig met elkaar de aan te houden rekenuitgangspunten.

  • De opbouw van ouderdomspensioen vindt plaats op basis van een vast percentage van de pensioengrondslag. Het percentage is leeftijdsonafhankelijk.

Ons commentaar

U bepaalt zelf, samen met uw eventuele ondernemingsraad (OR), de hoogte van het vaste percentage. Onze ervaring is dat werkgevers zich daarbij laten leiden door:

1. Het beschikbare budget, meestal afgeleid van de bestaande pensioenregeling.
2. Het gewenste ambitieniveau, ook meestal afgeleid van de bestaande pensioenregeling.
3. Het profiel van nieuwe medewerkers, waarbij onder andere de leeftijd, tijdstip van indiensttreding en verwachte duur van het dienstverband relevant zijn.
4. Marktconformiteit: wat doen vergelijkbare bedrijven?

  • De hoogte van het te verzekeren partnerpensioen wordt uitgedrukt in een vast percentage van het pensioengevend salaris.

Ons commentaar

Dit is technisch gezien de meest lastige uitdaging. Het is simpelweg niet mogelijk om voor elke medewerker een ‘like for like’-omzetting door te voeren. We zullen dus op zoek moeten naar de best passende oplossing, al dan niet in combinatie met een compensatiemaatregel in verband met pensioenschade. Uit onze praktijkervaring blijkt dat u hoogstwaarschijnlijk rekening dient te houden met extra kosten in de vorm van een hogere premie.

  • De hoogte van het te verzekeren wezenpensioen is eveneens een vast percentage van het pensioengevend salaris. De eindleeftijd van het wezenpensioen wordt uniform vastgesteld op 25 jaar.
  • De aanvangsleeftijd van deelname aan de pensioenregeling wordt vastgesteld op 18 jaar. Let op: deze aanpassing gaat al per 1 januari 2024 in.

Ons commentaar

Naar verwachting zullen verzekeraars en PPI’s volstaan met een addendum op de bestaande set aan Juridische Documenten. Het huidige laagste percentage zal ook gaan gelden voor de leeftijdscategorie 18-21.

  • Aan u als werkgever wordt meer verantwoordelijkheid toegewezen als het gaat om ‘adequate pensioencommunicatie’.

Ons commentaar

De nadruk komt te liggen op het begeleiden van uw medewerkers bij het maken van keuzes. Dit gaat verder dan het alleen bieden van overzicht en inzicht; het gaat nadrukkelijk om het bieden van handelingsperspectief. Het opstellen van een ‘pensioencommunicatieplan van aanpak’, dat op draagvlak van uw OR kan rekenen, is hierbij een belangrijk startpunt.

Project ‘Impact Pensioenakkoord op eigen pensioengebouw’: de projectstappen

Welke projectstappen gaan u op weg helpen?

Stap 1: Verkrijgen van inzicht in de financiële impact van het Pensioenakkoord.

Impactanalyses moeten u inzicht bieden in:

  • het vast stellen van de vaste percentages ouderdoms- en nabestaandenpensioen;
  • de kosten van de (eventuele) harmonisatie van uw bestaande pensioenregeling met de nieuw ontworpen pensioenregeling voor nieuwe medewerkers;
  • de kosten van een (eventuele) compensatiemaatregel i.v.m. pensioenschade als gevolg van de diverse mutaties.

Stap 2: Vormgeving pensioenbeleid.

Al dan niet samen met uw OR, bepaalt u voor de nieuw te ontwerpen pensioenregeling:

  • de hoogte van de vaste percentages ouderdoms- en nabestaandenpensioen;
  • de overige inhoudelijke uitgangspunten (zoals bijvoorbeeld de werknemersbijdrage en de default beleggingsstrategie).

Een belangrijk punt van besluitvorming voor u is de vraag of het wenselijk en realistisch is om de bestaande pensioenregeling te harmoniseren met de nieuw ontworpen pensioenregeling.

  • Indien harmonisatie uitgangspunt is: op welke wijze kunt u het beste invulling geven aan de compensatiemaatregel in verband met pensioenschade?
  • Indien harmonisatie niet wenselijk en/of realistisch is en de bestaande pensioenregeling eerbiedigende werking krijgt: wanneer sluit u uw bestaande pensioenregeling voor nieuwe deelnemers en introduceert u de nieuw ontworpen pensioenregeling voor nieuwe medewerkers?

Stap 3: Keuzebegeleiding medewerkers

Dit is wellicht het belangrijkste onderdeel van het Pensioenakkoord. Uw medewerkers dienen goed te worden geïnformeerd over de impact van het Pensioenakkoord op hun pensioendossier. Dit is geen éénmalige gebeurtenis, maar een doorlopende verplichting aan uw kant gedurende de deelname van uw medewerkers aan uw pensioenregeling.

Project ‘Impact Pensioenakkoord op eigen pensioengebouw’: de projectplanning

In de wet is een overgangsperiode opgenomen. Deze is gestart op zaterdag 1 juli jongstleden en eindigt 31 december 2027. In deze periode dient u de hiervoor genoemde projectstappen te hebben doorlopen; per 1 januari 2028 dient uw pensioendossier te voldoen aan de eisen van het Pensioenakkoord.

En nu, alle tijd en dus rustig aan doen? Nee! Uit onze ervaring blijkt dat het ‘Project Impact Pensioenakkoord op het eigen pensioengebouw’ een lange doorlooptijd kent. Vooral wanneer er een betrokken OR is.

Dus tempo maken om op 1 januari 2024 klaar te zijn? Waarschijnlijk is dit niet realistisch, simpelweg omdat er te weinig tijd resteert voor het doorlopen van een gedegen project. Daarnaast hebben veel werkgevers geen behoefte om als ‘early adopter’ op te treden.

Wat is wel een realistische planning? Veel van onze relaties starten dit jaar met een analyse van de impact van het Pensioenakkoord op het eigen pensioengebouw en benutten 2024 voor de vervolgstappen, met als doel om op 1 januari 2025 klaar te zijn met het eigen pensioendossier.

Let op: mocht uw pensioencontract ergens tijdens de hiervoor geschetste overgangsperiode expireren, dan is het uiteraard logisch om op deze expiratiedatum aan te sluiten.

En hoe nu verder?

We zijn er klaar voor, hebben er zin in en starten met veel plezier het project ‘Impact Pensioenakkoord op het eigen pensioengebouw’ met u op!


Dit artikel is geplaatst door Marcel van Pinxteren. Manager Human Capital