Human capital & corporate risk

Kentekenplicht werkmaterieel: vanaf 1 januari 2023 handhaving op nakoming

Vanaf 1 januari 2022 is er reeds een kentekenplicht voor de meeste landbouwvoertuigen en werkmaterieel. Formeel mocht u zonder dat kenteken vanaf 1 januari 2022 niet meer de weg op. Echter, op deze regel werd niet echt gehandhaafd. Dit verandert per 1 januari 2023.

Belangrijkste feiten op een rij

Onderstaand zetten wij nog even de belangrijkste feiten en misverstanden met betrekking tot deze kentekenplicht:

  1. Check uw eigen voertuig(en) via de keuzehulp op rdw.nl/registratie om zeker te weten of er een kentekenplicht bestaat.
  2. Ook als het werkmaterieel alleen rijdt op uw eigen terrein of op een bedrijfsterrein dat toegankelijk is voor anderen, is er een kentekenplicht. Dit wordt dan gezien als openbare weg.
  3. Als u het kentekenbewijs en de meldcode hebt ontvangen, geef deze dan door aan ons (uw verzekeringsadviseur), zodat wij dit kunnen melden bij verzekeraar. De verzekeraar zorgt voor registratie van de verzekering bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
  4. Vanaf 1 januari 2022 is het alleen nog mogelijk om uw voertuig te registreren na keuring op een van de 16 keuringsstations.

Wat kunt u verwachten van het RDW?

Er is veel informatie te vinden op de website van het RDW: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/landbouwvoertuig/nieuwe-regels-voor-landbouwvoertuigen/registreren-landbouwvoertuigen

Sinds 1 september jongstleden benadert de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) eigenaren van (land)bouwvoertuigen die (nog) geen verzekering hebben. Het RDW wees inmiddels 80.000 eigenaren op de verzekeringsplicht.

Is een voertuig na 1 januari 2023 niet als WA-verzekerd geregistreerd? Dan kan de eigenaar een boete van EUR 400 verwachten.


Dit artikel is geplaatst door Rik van den Bosch. Manager Commerciële Zaken & Partner