Human capital & corporate risk

Ladingdiefstal: toenemende schade door malafide vervoerders


Bart Tiggelaar. Senior Claims Consultant

Ladingdiefstallen zijn nog steeds een groot probleem. Naast de gevallen waarbij criminelen de lading tijdens een transport stelen, doen criminelen zich ook voor als vervoerder om zo de lading bij de ladingbelanghebbende in ontvangst te nemen.

Vorig jaar nam het aantal ladingdiefstallen in Nederland (in tegenstelling tot de hele EMEA-regio) wel af, maar de totale waarde van de gestolen goederen nam sterk toe tot bijna 25 miljoen euro. Deze toename duidt op een meer georganiseerde aanpak van ladingdiefstallen door criminelen (bron: Imbema).

Steeds meer schade door georganiseerde aanpak ladingdiefstallen

Een voorbeeld van een dergelijke georganiseerde aanpak is dat criminelen zich voordoen als vervoerder in plaats van simpelweg een lading te stelen op een afgelegen parkeerterrein.

De criminelen bieden hun dienst als vervoerder niet rechtstreeks aan bij een ladingbelanghebbende, omdat deze veelal hun vaste vervoerders of expediteurs hebben. Via de vervoerder of de expediteur proberen de criminelen transporten in handen te krijgen. Dit doen zij door ritten via platformen als Teleroute aan te nemen, maar ook door zich anders voor te doen dan wie ze werkelijk zijn. Bijvoorbeeld door het overnemen van de identiteit van een failliete vervoerder of door contact te leggen door middel van aangepaste e-mailadressen.

Eenmaal in het bezit van de lading verbreken de criminelen het contact. Maar dit gebeurt meestal niet meteen na het in handen krijgen van de lading. Het transport lijkt dan in eerste instantie voorspoedig te verlopen. Toch komt de lading niet aan op de afgesproken tijd en plaats. Als er vervolgens navraag wordt gedaan, stellen de criminelen dat er bepaalde omstandigheden zijn voorgevallen en dat de lading later aan zal komen. In werkelijkheid is de lading al naar een andere locatie gebracht. Na ontdekking van de diefstal wordt de vaste vervoerder of expediteur door de ladingbelanghebbende dan over het algemeen aansprakelijk gesteld en gehouden tot volledige vergoeding van de schade.

Vervoerscondities bieden lang niet altijd bescherming

In de vervoerscondities zijn de rechten en plichten van de ladingbelanghebbende en de vervoerder vastgelegd. De vervoerscondities zijn voor de vervoerder van belang om eventuele aanspraken tot vergoeding van schade tijdens het transport te beperken. Maar bij het aannemen van transporten via platformen en/of bij het zich voor doen als een andere vervoerder door criminelen begint de diefstal eigenlijk al vóór het transport.

In deze situatie is de vaste vervoerder of expediteur richting de ladingbelanghebbende niet beperkt aansprakelijk, maar volledig aansprakelijk voor de geleden schade. De volledige schade zal dan ook vergoed moeten worden aan de ladingbelanghebbende. Met de diefstal van bijvoorbeeld een lading laptops, i-Phones of andere hoogwaardige apparatuur wordt de vervoerder natuurlijk behoorlijk op kosten gejaagd. Het verhalen van de schade op de criminelen is natuurlijk onbegonnen werk, die zijn al met de noorderzon vertrokken.

Voor een vervoerder is het raadzaam niet te volstaan met de gangbare vervoerdersaansprakelijkheidsverzekering met beperkte aansprakelijkheid, maar om de doorbreking van deze beperkte aansprakelijkheid en dus de volledige aansprakelijkheid mee te verzekeren.

Risico’s verkleinen: 3 tips voor vervoerders en ladingbelanghebbenden

In de huidige verzekeringsmarkt staan dit soort verzekeringen met uitgebreide dekking (waarin de doorbreking van de beperkte aansprakelijkheid is verzekerd) onder druk. Verzekeraars vinden het risico over het algemeen te groot en zijn niet geneigd de volledige aansprakelijkheid te verzekeren. De verzekerbaarheid van de volledige aansprakelijkheid voor diefstallen door malafide vervoerders van (diefstalgevoelige) ladingen is daardoor een enorme uitdaging geworden.

Naast het verzekeren van de aansprakelijkheid is het natuurlijk raadzaam voor vervoerders en ladingbelanghebbenden om de kans op diefstallen te verkleinen.

Een vervoerder kan het risico op het ongewild verstrekken van opdrachten aan criminelen verkleinen door:

  • Het aanbieden van transporten via platformen als Teleroute te beperken, met name voor hoogwaardige of diefstalgevoelige goederen.
  • Zoveel mogelijk gebruik te maken van vaste (onder)vervoerders, stel desgewenst raamovereenkomsten op over onderwerpen zoals het uitbesteden van transporten.
  • Nieuwe vervoerders waarmee u wilt samenwerken vooraf grondig te controleren.

Naast de vervoerder kan de ladingbelanghebbende ook een actieve rol spelen om het risico te verkleinen door:

  • Transporten aan te bieden bij bekende, desgewenst gecertificeerde, vervoerders. Stel raamovereenkomsten op met vervoerders over instructies en aansprakelijkheid.
  • Beveiligingscamera’s te plaatsen, waardoor vrachtwagen en chauffeur te identificeren zijn. Deze beelden kunnen experts en politie na een diefstal helpen bij het blootleggen van de handelswijze van criminelen en eventuele verbanden te ontdekken met eerdere diefstallen om zo de pakkans te vergroten.
  • Bij twijfel: bel uw vaste vervoerder of expediteur als de chauffeur verdacht gedrag vertoont als hij/zij zich meldt om de lading in ontvangst te nemen of wanneer procedures anders verlopen dan normaal gesproken.

Mocht er ondanks alles toch sprake zijn van een diefstal door een malafide vervoerder, zorg dan dat u samen met alle betrokken partijen in gesprek blijft en dat u samen een werkbare oplossing vindt. Realiseert u zich dat zowel de ladingbelanghebbende als de vervoerder het slachtoffer is van dit soort criminelen.

Weet ook dat Kröller Boom een bemiddelende rol kan spelen bij ladingdiefstallen.

Als u over dit onderwerp van gedachten wilt wisselen,
neem dan contact op met Kröller Boom’s Bart Tiggelaar!


Dit artikel is geplaatst door Bart Tiggelaar. Senior Claims Consultant