In het eerste deel van dit drieluik over Strategisch Verzuimmanagement heeft u kunnen lezen met welke kosten en risico’s u bij verzuim te maken krijgt als werkgever. En dat zijn er nogal wat!
In dit tweede deel laten we u zien dat u met een doordachte aanpak resultaat kunt behalen en lichten we nader toe welke kosten u kunt voorkomen en waar u besparingen kunt realiseren. Wij noemen dat het besparingspotentieel.
In het laatste deel van het drieluik voorzien we u van enkele tips over hoe u hier concreet mee aan de slag kunt gaan.
Deel 2 van 3: Besparingsmogelijkheden
Inzicht in verschillende besparingsmogelijkheden
Gelukkig zijn er mogelijkheden om te besparen op de kosten rondom verzuim: u heeft een aantal knoppen waaraan u kunt draaien om te voorkomen dat de kosten de pan uit rijzen.
De besparingsmogelijkheden rondom verzuim kunnen we onderverdelen in een viertal soorten:
- Verkorting verzuim- en uitkeringsduur
- Gelden terughalen
- Gebruik maken van compensatie en subsidies
- Slim inrichten van een integrale aanpak op lange termijn
Verzuim- en uitkeringsduur verkorten
De meest voor de hand liggende mogelijkheid om kosten te verlagen, is door het dreigende verzuim te voorkomen en het lopende verzuim te verkorten en verminderen. Wanneer de verzuimduur korter wordt, betaalt u minder loondoorbetaling en minder bijkomende kosten, zoals arbodienstverlening, interventies, begeleiding of vervanging. Ook verlaagt u het risico op een uiteindelijke aanspraak op een uitkering waarvoor u (direct of indirect) de kosten draagt.
De mogelijkheid tot beïnvloeding van uw kant zal per verzuimgeval verschillen en maatwerk is nodig. Door het voeren van gericht casemanagement en een adequaat verzuimbeleid, gaat u aan de slag met zowel de verzuimduur als de verzuimdrempel en kunt u uw kosten verlagen.
Gelden terughalen
Wanneer toch toekenning van een Ziektewet- of WIA-uitkering plaatsvindt, kunt u door het ondernemen van de juiste acties de duur of hoogte van de uitkering beïnvloeden. Ook dit ligt voor elke casus anders en vereist maatwerk.
Waar bij de ene persoon een door de bedrijfsarts geadviseerde behandeling leidt tot een herstelmelding, zal bij een andere persoon het actief aanvragen van een herbeoordeling bij het UWV resulteren in een lager arbeidsongeschiktheidspercentage en daarmee een lagere aan de werkgever toegerekende schade.
Het loont hoe dan ook om te blijven onderzoeken of de uitkering recht doet aan de situatie. Mogelijk kan deze verlaagd, stopgezet of omgezet worden in een uitkering waarvoor u als werkgever niet langer verantwoordelijk bent. Door WIA-casemanagement kunt u doorlopend (laten) monitoren of er kansen op besparingen zijn en deze benutten.
Gebruik maken van compensaties en subsidies
Een derde manier om op verzuimkosten te besparen, is door toerekeningen te controleren en eventueel onterechte premiegelden terug te halen. De jaarlijkse Whk-beschikking (Werkhervattingskas) van de Belastingdienst vertelt u meer over de hoogte van de uitkeringslasten die aan u als werkgever worden toegerekend.
Door het UWV en de Belastingdienst worden veel fouten gemaakt in de toerekening van de uitkeringslasten.
Laat de Whk -beschikking daarom altijd controleren en beoordelen door de experts van Kröller Boom. Stuur ons de beschikking toe en we gaan er direct mee aan de slag. U ontvangt vervolgens van ons een zeer spoedige reactie.
Onze ervaring leert dat u veel kosten kunt besparen!
Integrale aanpak op lange termijn
Ons sociale zekerheidsstelstel legt veel kosten en risico’s bij werkgevers neer. Het stelsel kent echter ook voordelen voor werkgevers. Er zijn veel verschillende gronden waarop u gecompenseerd kunt worden. Zo kunt u bijvoorbeeld subsidies en compensatie aanvragen voor medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Niet iedere medewerker die hiervoor in aanmerking komt, weet dit of meldt dit. En in veel gevallen weten werkgevers dit ook niet. Door hier in uw personeelsbeleid aandacht aan te schenken kunt u onnodige kosten voorkomen!
In onze vorige nieuwsbrief benoemden we de plotseling bijkomende verzuimkosten, zoals sancties en boetes. Door in uw verzuimbegeleiding gedegen kennis hierover in te bedden, kunt u kosten op dit vlak voorkomen.
Ook de keuze om al dan niet eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet en/of WGA kan grote impact hebben op de premiegelden die u betaalt. Dit nieuwsbriefartikel als eerste deel van deze trilogie is nog te lezen op deze website.
Het op slimme wijze inrichten van uw verzuiminfrastructuur kan een groot verschil maken in kosten. Zo heeft u veel meer invloed op de kosten van verzuim!
Kennis = invloed
Om de kosten te beïnvloeden kunt u aan een aantal knoppen draaien. Voor elke organisatie en in elke verzuimcasus zullen de opties anders zijn. Het belangrijkste is dat u weet welke knoppen in het betreffende geval aangewend kunnen worden en wat het resultaat is van het draaien aan de knoppen.
Door inzicht en door berekeningen te (laten) maken, vormt u een totaaloverzicht van uw situatie. Vervolgens zet u de juiste kennis in, om tot besparingen te komen. U kunt veel veranderen door een integrale aanpak en een slimme inrichting van het beleid toe te passen.
Door strategische keuzes te maken, gecombineerd met de juiste aanpak, kunt u maximaal resultaat behalen. U kiest er bijvoorbeeld voor om eigenrisicodrager te worden en zorgt vervolgens dat u lopend verzuim intensief begeleidt. Of u kiest voor meer structuur met een andere arbodienst en ontwikkelt een nieuw verzuimprotocol. Net wat bij u en uw organisatie en de ontwikkeling past.
Wij noemen deze manier van aanpak strategisch verzuimmanagement.
Strategisch verzuimmanagement raakt alle onderwerpen die van invloed zijn op uw verzuimkosten en -besparingsmogelijkheden. Vanuit strategisch verzuimmanagement kijkt u met een helicopterview naar uw eigen situatie en kunt u uw beleid laten aansluiten bij de organisatiestrategie.
Employee journey
Het is belangrijk om de aandacht voor uw medewerkers en hun welzijn tot een strategisch onderwerp te maken. Hiermee kunt u inspelen op wat er aan de hand is. U doet daar uw voordeel mee en u kunt tegelijk ook de medewerker begeleiden om gezond te (blijven) werken.
Het beperken en voorkomen van verzuimkosten kan een plek krijgen binnen alle onderdelen van de employee journey. Vanaf de on-boarding, wanneer u kennis verkrijgt over bijvoorbeeld subsidiegronden, of bij de gesprekken bij doorstroom, als onderdeel van uw preventiebeleid. De HR-cyclus is een instrument om kennis te verzamelen en deze te benutten ten gunste van uw organisatie én van de betreffende medewerker.
Iedere organisatie is anders, iedere organisatie bevindt zich in haar eigen speelveld en heeft haar eigen belangen. Als het gaat om de besparingsmogelijkheden op verzuimkosten, zal altijd maatwerk moeten worden toegepast om te komen tot optimaal resultaat.
Hierover leest u meer in het laatste deel van deze verzuimkostentrilogie. Het laatste deel van dit drieluik in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!
Wilt u weten wat voor uw organisatie het beste is?
Kröller Boom overziet het gehele en complexe speelveld waar u als HR- en Finance-professional mee te maken heeft en weet aan welke knoppen u kunt draaien om toe te werken naar de doelen die uw organisatie heeft gesteld.
Onze specialisten helpen u graag op het gebied van strategisch HR-beleid, verzuimmanagement, sociale zekerheid, arbodienstverlening en duurzame inzetbaarheid.
Wilt u advies inwinnen over het vormgeven van een integraal gezondheidsbeleid, of over het ontwikkelen van een succesvolle verzuimaanpak?
Neem dan contact op met onze specialisten van het team Corporate Wellness van Kröller Boom: corporatewellness@krollerboom.nl.
Wij lopen met u mee. Met analyses en de inzichten die u nodig heeft, adviseren wij u over oplossingen die u verder brengen.