Human capital & corporate risk

Veiligheidsadviseur niet alleen in de logistieke sector verplicht

Werkt uw bedrijf met gevaarlijke stoffen? Dan is een veiligheidsadviseur (vaak) verplicht. Een veiligheidsadviseur is nodig als je als bedrijf gevaarlijke stoffen vervoert, laadt en/of lost en geen vrijstellingsregeling kunt toepassen. Deze verplichting geldt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor en de binnenwateren. Vanaf 2023 geldt die verplichting ook voor afzenders van die stoffen.

In sectie 1.8.3 van het ADR, RID en ADN staat welke ondernemingen een veiligheidsadviseur moeten hebben. In de wetgeving per 2019 is de verplichting van het hebben van een veiligheidsadviseur ook voor de (papieren) afzender opgenomen, met een overgangstermijn tot 1 januari 2023. Vanaf deze datum moet een (papieren) afzender dus ook een veiligheidsadviseur aanstellen. Een papieren afzender is een bedrijf dat niet zelf betrokken is bij het verpakken, beladen, vullen of lossen van gevaarlijke stoffen.

Rol van de veiligheidsadviseur: hoe in te invullen en welke taken

De rol van veiligheidsadviseur kan ingevuld worden door een eigen medewerker op te leiden tot veiligheidsadviseur, een veiligheidsadviseur in dienst te nemen of een externe veiligheidsadviseur in te huren. De veiligheidsadviseur heeft in de eerste plaats tot taak om de verzending of het vervoer van gevaarlijke goederen over de weg, of het daarmee samenhangende verpakken, beladen, vullen of lossen, op een zo veilig mogelijke wijze te laten plaatsvinden. Zijn taken zijn in het bijzonder:

  • Nagaan of de wettelijke voorschriften worden nageleefd. Kortom, werkt de onderneming zoals zij zou moeten werken? Het uitvoeren van controles middels bijvoorbeeld audits is hier een voorbeeld van.
  • Het invoeren van maatregelen voor de bewustmaking van gevaren die verbonden zijn aan gevaarlijke goederen.
  • De onderneming van advies dienen bij werkzaamheden met gevaarlijke goederen.
  • Het opstellen van een jaarverslag voor de bedrijfsleiding
  • Het opzetten van passende noodprocedures inclusief mogelijke scenario’s die kunnen plaatsvinden tijdens het vervoer, laden, lossen, verpakken en/of de opslag.
  • In het geval van een ongeval hierover schriftelijk rapporteren aan de bedrijfsleiding en eventuele instanties.

Certificaat

De veiligheidsadviseur moet in het bezit zijn van het certificaat Veiligheidsadviseur vervoer gevaarlijke stoffen. Hiervoor dient hij/zij een examen af te leggen. Het certificaat is vervolgens vijf jaar geldig en voor verlenging moet opnieuw examen worden afgelegd. Als u meer informatie wilt over de rol van veiligheidsadviseur, neem dan contact op met onze specialisten.