Human capital & corporate risk

Verzuim en bedrijfsovernames: voer een strategisch verzuimbeleid!


Pim van de Wiel. Senior Consultant Corporate Wellness

Vorige maand heeft u in een artikel op deze website kunnen lezen over de collectieve zorgverzekering en hoe u deze kunt inzetten om het verzuim en de kosten van verzuim te verlagen. In dit artikel informeer ik u over de impact van verzuim op uw organisatie. En dan specifiek de risico’s die bedrijfsovernames met zich meebrengen.

Hoog verzuim, hoge kosten

Het ziekteverzuimpercentage in Nederland is hoog, met een gemiddelde van boven de 5%. Hoog verzuim heeft een aanzienlijke impact op de onderneming. Dit uit zich onder andere in kosten voor loondoorbetaling, vervangingskosten, uitgaven voor de arbodienst en de tijd die HR-professionals en leidinggevenden moeten besteden aan begeleiding. De directe kosten van verzuim zijn dan ook aanzienlijk: in Nederland lopen de gemiddelde kosten per verzuimdag al snel op tot € 300,-.

Impact op bedrijfsvoering

Naast de directe kosten heeft verzuim ook indirecte kosten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verlies van productiviteit, kwaliteitsverlies, verhoogde werkdruk en motivatieproblemen:

  • Verzuimende medewerkers kunnen hun taken niet uitvoeren, waardoor de productiviteit van het team daalt.
  • Kwaliteitsverlies: door de afwezigheid van ervaren medewerkers kan de kwaliteit van producten of diensten afnemen.
  • Verhoogde werkdruk: de taken van de verzuimende medewerkers komen terecht bij andere medewerkers, waardoor de werkdruk toeneemt.
  • Motivatieproblemen: langdurig verzuim kan leiden tot motivatieproblemen bij andere medewerkers.

Bedrijfsovernames en verzuim

Bij bedrijfsovernames is het van cruciaal belang om speciale aandacht te besteden aan verzuim. Medewerkers van de overgenomen partij bevinden zich vaak in een periode van onzekerheid waarin veel veranderingen plaatsvinden, wat vaak resulteert in een toename van verzuim. De overnemende partij wordt geconfronteerd met een nieuw verzuimrisico doordat de medewerkers van de overgenomen onderneming andere arbeidsvoorwaarden, werkomgeving en verzuimbeleid hebben.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de overgenomen partij een verzuimverzekering heeft en dat het beleid is om alle verzuimzaken door te verwijzen naar de arbodienst en verzekeraar. Indien de overnemende partij besluit de verzuimverzekering stop te zetten, conform het beleid van de organisatie, kan dit leiden tot een gebrek aan ondersteuning voor de overgenomen partij. Hierdoor kunnen er risico’s ontstaan op ontoereikende verzuimondersteuning, wat tot kostenstijgingen kan leiden.

Het is daarom van essentieel belang om het verzuimbeleid van de overgenomen onderneming af te stemmen op dat van de overnemende partij. Dit zorgt voor helderheid en consistentie in de verzuimbegeleiding.

Er moet ook aandacht worden besteed aan de huidige langdurig zieken en (voormalige) werknemers die een WGA-uitkering ontvangen. Afhankelijk van de situatie van zowel de overnemende als de overgenomen partij, kunnen hier aanzienlijke kosten uit voortvloeien. Indien zowel de overnemende als de overgenomen partij geen eigenrisicodrager zijn voor de WGA, kan een overname leiden tot aanzienlijk hogere premies voor de werkhervattingskasbeschikking.

In het geval dat de overnemende partij eigenrisicodrager is en de overgenomen partij niet, zal de instroom in de WGA direct voor rekening van de overnemende partij komen. Deze claims zullen niet door de verzekeraar worden gedekt, aangezien ze elders zijn ontstaan. Het is daarom van cruciaal belang om hier voldoende aandacht aan te besteden vóór het sluiten van de deal.

Begeleiding huidige zieken bij overnames

De overnemende partij moet ook aandacht besteden aan de begeleiding van de huidige zieken. Het is belangrijk om deze medewerkers te informeren over de overname en de gevolgen voor hun arbeidsvoorwaarden en werkomgeving. Daarnaast is het van belang om ook deze medewerkers weer zo snel en zo duurzaam mogelijk te re-integreren.

Strategisch verzuimmanagement: bij Kröller Boom kunt u terecht voor een doordachte aanpak

Om de impact van verzuim te beperken, is het belangrijk om een strategisch verzuimbeleid te voeren. Dit houdt in dat de onderneming proactief investeert in verzuimpreventie en re-integratie.

Als consultant strategisch verzuimmanagement helpt Pim van de Wiel u graag bij het ontwikkelen en implementeren van een strategisch verzuimbeleid voor uw onderneming: neem contact op met Pim.


Dit artikel is geplaatst door Pim van de Wiel. Senior Consultant Corporate Wellness