Human capital & corporate risk

Zonnepanelen en brand: welke verzekering dekt wat?

Bij grootschalige branden waarbij zonnepanelen zijn betrokken, kunnen de onverbrande resten soms tot kilometers ver verspreid worden. De impact en opruimingskosten worden mede bepaald door het soort gebied waarin de stoffen neerkomen. Maar welke verzekering dekt nu eigenlijk wat? En wat wordt nu juist niet gedekt?

Brandverzekering

Met de komst van de nieuwe beurs brandvoorwaarden (VMZB 2021) is de dekking voor opruimingskosten uitgebreid. Er wordt, weliswaar in de toelichting, expliciet benoemd dat onder de dekking eveneens zijn begrepen “de kosten van ‘ondergrondse opruiming’, te weten de noodzakelijke sanering van de bodem, omdat (milieugevaarlijke) verzekerde zaken (of delen daarvan) in of op de bodem terecht zijn gekomen.”

Maar met deze dekking zijn we er niet meteen. Er zijn nog steeds belangrijke aandachtspunten:

  • Zonnepanelen dienen te zijn meeverzekerd op de brandverzekering aangezien de opruimingskosten enkel gelden voor verzekerde zaken;
  • De opruimingskosten in de polisvoorwaarden gelden niet enkel voor de zonnepanelen maar voor ALLE verzekerde zaken die opgeruimd moeten worden. Het is dus zaak om te controleren of deze toereikend zijn!

Extra aandacht dient besteed te worden aan zonnepanelen op daken die geen eigendom zijn van de opstaleigenaar. Opruimingskosten worden alleen vergoed als het de opruiming van verzekerde zaken betreft. Dit betekent dat bij zonnepanelen van derden de eigen brandverzekering niet in beeld komt. Echter, er kan een discussie ontstaan rondom het vraagstuk natrekking. Juridisch gezien kunnen de zonnepanelen namelijk onderdeel geworden zijn van het onroerend goed en daardoor wel onder deze verzekering vallen. Voorkom deze discussie door dit onderwerp aan te kaarten en de juiste verzekeringsoplossing te zoeken in samenspraak met uw adviseur.

Aansprakelijkheidsverzekering

Mogelijk lopen derden als gevolg van een brand en de daarop volgende vervuiling, een vorm van schade op. Aansprakelijkheid dient te worden vastgesteld. De beoordeling of een verzekerde aansprakelijk is, wordt veelal gebaseerd op twee wetsartikelen: artikel 6:174 BW (opstal voldoet niet aan de eisen die men hieraan in de gegeven omstandigheden mag stellen) en/of artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad).

Het vaststellen van aansprakelijkheid is in een situatie van brand niet zomaar gegeven. Zo is er niet snel sprake van een onrechtmatige daad in de zin van verwijtbaar handelen of nalaten. Uiteraard kan in voorkomende gevallen ook naar andere wetgeving gekeken worden. Als aansprakelijkheid vast zou komen te staan, moet onderzocht worden of er dekking is op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Er moet dan bijvoorbeeld sprake zijn van zaakschade of letselschade conform de polisvoorwaarden.

Milieuschadeverzekering

In het geval van brand en het verspreiden van zonnepaneelresten zal de milieuschadeverzekering vermoedelijk niet uitbetalen, omdat er geen overheidsnorm is overschreden. Ook een milieuschadeverzekering van eventuele omwonenden zal niet uitkeren (geraadpleegde bron: A-Actualiteitenprogramma NIBE-SVV).

Van gedachten wisselen?

Neem contact op met Rick Kooij of mail ons: corporaterisk@krollerboom.nl.


Dit artikel is geplaatst door Rick Kooij. Manager Corporate Risk & Partner